Vietnam
(reisverslag)

 

 

 

 

dag
datum
Planning
01
za.06.11.04 Amsterdam - Saigon
02
zo.07.11.04 aankomst Saigon
03
ma.08.11.04 Saigon
04
di.09.11.04 Saigon, excursie Tay Ninh en Cu Chi
05
wo.10.11.04 Saigon - Can Tho
06
do.11.11.04 Can Tho - Saigon
07
vr.12.11.04 Saigon - Nha Trang
08
za.13.11.04 Nha Trang
09
zo.14.11.04 Nha Trang - Quin Nhon
10
ma.15.11.04 Quin Nhon - My Lai - Hoi An
11
di.16.11.04 Hoi An
12
wo.17.11.04 Hoi An
dag
datum
Planning
13
do.18.11.04 Hoi An - Hué
14
vr.19.11.04 boottocht Hue, vlucht naar Hanoi
15
za.20.11.04 Hanoi, nachttrein naar Sapa
16
zo.21.11.04 Sapa
17
ma.22.11.04 Sapa, nachttrein naar Hanoi
18
di.23.11.04 Hanoi - May Chau
19
wo.24.11.04 May Chau - Halong Bay
20
do.25.11.04 boottocht Halong Bay - Hanoi
21
vr.26.11.04 Hanoi
22
za.27.11.04 Hanoi - Amsterdam
23
zo.28.11.04 Aankomst in Amsterdam

 

1

1 Saigon Can Tho Nha Trang Qui Nhon Hoi An Hué Hanoi Sapa May Chou Halong Bay

Zaterdag 06 november 2004

Vanochtend vroeg opgestaan. Vandaag was het dan eindelijk zover. De vakantie was begonnen. Om 07.50h vertrokken vanuit huis om naar het station te lopen. De treinreis naar Schiphol verliep goed. Tevens ging het inchecken voorspoedig. Ik heb hier al kennis gemaakt met Natascha, Charlotte & Jasper. De vlucht vertrok op tijd en ik zat gelukkig aan het gangpad, zodat de beentjes af en toe gestrekt konden worden.
Zondag 07 november 2004
Cho Ben Tang MarketCho Ben Tang MarketDe vlucht met Malaysia Airlines van Schiphol naar Kuala Lumpur verliep goed, hoewel het een lange nacht werd. Beetje video kijken en videospelletjes gedaan in het vliegtuig. Kuala Lumpur (+7h) is een mooi vliegveld waar we een kleine twee uur konden vertoeven. De vlucht naar Ho Chi Minh City, het oude Saigon (+6h) verliep ook goed. Toen we naar buiten kwamen werden we verwelkomd door de Vietnamese gids. De reisbegeleidster was met ons meegevlogen.
Wat een warmte gelijk. Met die hoge luchtvochtigheid had het douchen eigenlijk geen zin.
Na een welkomstwoordje en drankje in ons hotel zijn we met een klein groepje lopend naar de overdekte Cho Ben Thanh markt gegaan. Aantal foto's genomen digitaal, wat handiger is in de stad en tevens voor binnenfotografie. Daarna naar het Notre DameHerenigingspaleisHerenigingpaleis Dinh Thong Nhat, waar we door een gids een rondleiding kregen. Via kamikaze-oversteekacties zijn we nog bij de 'Notre Dame', Nha Tho Duc Ba, gekomen. Hier was zojuist een trouwerij bezig. Hiervandaan naar het hotel omdat we daar waren uitgenodigd door Djoser voor een diner. Het eten was goed geregeld en eten met stokjes ging goed. Het was een meergangen menu van gebonden krabsoep, loempia's en diverse groenten.
Na het eten nog met Herco (kamergenoot) Mark, Natascha, Astrid en Wim de stad ingegaan. Wim ging weer terug en wij zijn nog even wat wezen drinken. Bier kost niet zo veel hier 15.000 VND voor 640 ml. (20.000 dong is 1 Euro en 16.000 dong is 1 US$). Dat in vergelijking met Amerika afgelopen lente, kunnen we er een aantal extra nemen!
Vervolgens lekker naar bed, want het was een lange dag (niet geslapen in het vliegtuig).
Maandag 08 november 2004
Chinese tempel
Quon An Pagode
Medische marktMedische marktVandaag zijn we na het vroege ontbijt met de Cyclo (riksja) door de stad gecrost. Wat een verkeer met al die scheurende brommertjes. Helaas niet aan gedacht om net als Mark filmpjes te maken. Eerst zijn we naar een Chinese Tempel, Thie Hau, gegaan om vervolgens door te gaan naar een 'medische' markt waar alles werd verkocht. Slangen, horens van de neushorens, zeepaardjes, gordeldiertjes, schildpadden, haaienvinnen enz... Ik heb een aantal digitaal geschoten en die zien er goed uit. We zijn hierna naar de overdekte Chinese markt gegaan. Hier waren alle "normale" zaken die je kunt verzinnen te koop. Denk aan normaal eten, schoenen, kleding speelgoed enz... En dan niet een kraam, maar tientallen met dezelfde waar.
Vervolgens naar Giac Lam pagode en deze tevens beklommen. Hierna met een klein groepje doorgegaan met de cyclo naar de Quon An Pagode, deze lag wat verder weg zodat we een aardig stukje werden voortgefietst. Hierna nog een klein excursie naar het oorlogsmuseum. Deze ging pas om 13.30h open dus we zouden 10min. moeten wachten. Even een hapje wezen eten met Jasper & Charlot (plaatsgenoten), Hans, Mark, Hennie, Wim en Herco. Ik heb hier gefrituurde kippenvleugels gegeten. Ik moet zeggen dat ik wel eens lekkerder heb gegeten. Hierna bezochten we het oorlogsmuseum waar diverse oorlogsmateriaal stond opgesteld, vele foto's van de oorlog waren opgehangen en zelfs misvormde baby's van het ontbladeringsmiddel 'Agent Orange', stonden op sterk water opgesteld.
Daarna ben ik even 'duur' gaan internetten voor 100 dong per minuut (omgerekend een halve Eurocent)!
OorlogsmuseumNa het internetten van de vorige keer gezamenlijk met de taxi een stuk gereden naar een typisch Vietnamees restaurant aan de andere kant van het centrum. Het was erg gezellig en lekker. Op jezelf zal je hier nooit terecht zijn gekomen. Daarna wederom met de taxi terug naar het hotel.
We zijn daarna nog even met een klein groepje naar de bar gegaan vlakbij het hotel.
Dinsdag 09 november 2004
Cu Chi TunnelsOm 05.45h moesten we opstaan om vroeg weg te gaan naar de CuChi-tunnels. Allereerst kregen we hier een promofilmpje van een B-kwaliteit voorgeschoteld alvorens we de tunnels konden bezichtigen. De toeristeningang met bijbehorende tunnels, zijn verticaal en horizontaal 20 cm vergroot voor de westerse bevolking maar blijven toch vrij krap. Oorspronkelijk zijn ze 60x60cm en nu dus 80x80cm. Na 30m vond ik het wel voldoende en kreeg kramp in m'n knieën, zodat ik er bij de eerste mogelijkheid maar uit ben gegaan. Daarnaast de verschillende boobytraps die in de tunnels waren gemaakt bekeken. Echte martelwerktuigen waren het. Ik heb hier tevens m'n eerste 'snake wine' (slangenwijn) gedronken, wat best te drinken was nadat je de psychologische knop even hebt omgedraaid. Na dit alles zijn we doorgereden naar Cao Dai-sektelidCao Dai TempelTay Ninh. Hier hebben we de Cao Dai Tempel bezocht, waar de verschillende geloofsrichtingen; Boeddhisme, Taoïsme, Confucianisme, Islam en Christendom bij elkaar komen. Hier was zojuist de gezamenlijke ceremonie begonnen. We hadden via de balustrade een mooi uitzicht op de ceremonie. Iedereen was in het wit en de oudste leden van deze sekte waren in gekleurde kledij. De omliggende tuin en gebouwen waren ook zeker de moeite van het bezichtigen waard, zodat ik aardig wat foto's heb geschoten.
Hierna nog even bij een steenbakkerij gestopt om dit proces van het winnen van klei t/m het bakken van de stenen te bekijken. Het was allemaal erg intensief handwerk.
Bij terugkomst in Ho Chi Minh City was er een erge wateroverlast. Het had hier in de stad erg hard geregend en het kon niet weggespoeld worden. De duizenden brommertjes en bussen moesten door de diepe plassen. Leuk om te zien trouwens en alles gaat toch uiteindelijk weer goed.
's Avonds met een klein groepje gegeten. We gingen Vietnamees BBQ-en, waarbij de BBQ op tafel stond. Erg leuk en lekker. In deze eerste week heb ik al meer garnalen gegeten dan in heel m'n leven! Even de knop om en dan gaat het wel. Gekookt gebakken hele en stukjes. Daarna nog ergens cappuccino en later ergens bier gehaald. Het werd wel een beetje laat maar dat mag in de vakantie.
Woensdag 10 november 2004
Thai Anh pagodeThai Anh pagodeOm 06.45h opstaan en ontbijten. De bagage bleef achter in het hotel en we gingen met de bus naar de Mekong Delta. Eerst een stop bij Thai Anh Pagode, erg mooi om te zien en ik ben blij met m'n digitale camera voor de binnenopnamen. MarktMarktDaarna een marktbezoek met o.a. gefileerde maar nog levende kikkers. Best wel schokkend om te zien. Maar ze eten hier evenals in China alles. Vervolgens hebben we Elephant Fish gegeten. Was wel weinig zodat we er twee hebben bijbesteld met ons 6-en. Ook nog een soort grote holle oliebol gegeten. Wel zoet maar het smaakte wel. Deze werd in de olie gebakken en werd alsmaar groter. Vervolgens werd deze in stukjes geknipt waarna hij gegeten kon worden.
In het hotel bij aankomst met m'n kamergenoot nog poolbiljart gespeeld. Het ging waardeloos, dus na een 2-0 voorsprong verloor ik alsnog met 2-3.
's Avonds hebben we in een gespecialiseerd restaurant waterslang gegeten. Zowel gefrituurd als gebakken met kerrie. Was erg pittig dus ik kon de smaak van de slang niet erg onderscheiden. Later wederom gepoold in het hotel. Nu speelde ik met Jasper (dorpsgenoot). Het ging wederom niet, maar toch gewonnen. Na wat biertjes gedronken te hebben werd het wederom laat.
Donderdag 11 november 2004
Drijvende marktHuizen langs het waterOm 05.30h was de wake-up-call. Erg vroeg maar we gingen na het ontbijt varend naar de drijvende markt. Ik vond het een beetje tegenvallen, want ik had er meer van verwacht. De markt was gewoon op de hoofdrivier en het was niet erg druk. Desondanks was het toch leuk. We hebben tevens een fruitplantageGroententuinGroententuin bezocht en diverse fruitsoorten geproefd. Erg lekker smaakt dat allemaal hier. Ik deelde de boot met Herco, Jasper & Charlotte en Wim. Ik heb hier teven een glaasje slangenwijn naar binnen gewerkt.
Er dreef veel plastic in het water waardoor de schroef regelmatig vast kwam te zitten. De zak werd uit de schroef verwijderd en vervolgens weer in de rivier gegooid. Daarna met de boot terug naar het hotel en hebben we van 11.00 tot 12.00h gepoold met z'n 4-en.
Vervolgens hebben we pizza gegeten (met Wim en Herco). Het duurde nogal lang voordat het eten kwam en we hadden haast. Om 13.00h zouden er taxi's bij het hotel staan om ons naar de pont te brengen. De bus was al vooruit gegaan, zodat we totaal sneller het water overgestoken waren. Op de boot weer een aantal huwelijksaanzoeken moeten afslaan van de (te) jonge Vietnamese dames.
De verdere reis naar Ho Chi Minh City verliep goed.
's Avonds lekker met een klein clubje gegeten in de stad.
Vrijdag 12 november 2004
Om 04.55h moesten we deze ochtend opstaan, want we gingen vroeg weg richting Nha Trang. We zijn onderweg even gestopt bij een ZijderupsenRubberplantagerubber- en cactusplantage en hebben onderweg drakenfruit gegeten. Smaakte wel goed, net als alle andere vreemde fruitsoorten die we al hebben gehad. Aan de kust hebben we geluncht en was er de mogelijkheid om te gaan zwemmen en daarna lekker te douchen. Het eten bestond uit een grote garnaal met alles er nog op en aan. Dus dat werd voor het eerst pellen. Even weer de psychologische knop om draaien om het ding te kunnen pellen en eten. Maar goed het ging. Hij was wat taai en ik zal het zelf thuis niet kopen, maar in deze sfeer hoort het er gewoon bij. Daarnaast nog hele inktvisjes gegeten. Smaakte goed hoewel ze er vreselijk uitzagen. Daarnaast kleinere garnaaltjes, tonijn en ook een beetje rund met groenten. Het met stokjes eten gaat overigens erg goed. Drie warme maaltijden op een dag went trouwens ook.
Voordat we Nha Trang berijkten kwamen we nog bij de mooie Cham toren bij Phan Rang. Deze hebben we nog uitgebreid bezocht en mooie foto's gemaakt.
's Avonds met Herco en Wim in een visrestaurant gegeten, waar de vis stond uitgestald. Vooraf krab en loempia's met garnalen. We hadden als hoofdmenu kreeft, tonijn en zalm; lekker decadent maar toch betaalbaar. Het smaakte overigens weer erg goed, maar met een wijntje en een biertje vooraf spoelt alles lekker weg. Om 23.00h sloot de toko en we waren nog de enige gasten. Terug naar het hotel konden we geen geschikte bar vinden waardoor we ditmaal bijtijds op bed lagen (00.00h).
Zaterdag 13 november 2004
Haven
Gevlochten manden Koraaldraagster
Zeeaquarium Zeeaquarium
Deze ochtend zijn we met ongeveer de helft van de groep wezen varen en hebben we gesnorkeld. Het water was ruw, maar ik wederom weer van het koraal kunnen genieten. Het was minder mooi dan in Egypte, maar wel mooier dan dat ik had verwacht. Na het snorkelen nog een aantal fruitsoorten gegeten, waaronder de durian. Deze stinkt enorm, maar smaakt best aardig. We zijn tevens nog naar een klein visserplaatsje gevaren waar mooie plaatjes geschoten konden worden en daarna nog naar het zeeaquarium wat deed denken aan de bouwstijl van Gaudì.
Terug in het hotel even gedoucht en een hamburger met friet (lekker weer eens) naar binnen gewerkt. Met Natascha, Astrid, Mark, Hennie en Hans naar de Long Son Pagode gelopen met daarachter de grote Boeddha. Nog even ruzie gehad met een studente die hier kaarten aan de man probeerde te brengen, waarna ik vervolgens geen last meer van haar heb gehad. Hierna weer terug naar de kust gelopen om daar op een terrasje nog wat te drinken. Hier heb ik tevens m'n eerste schilderwerken op zijde gekocht, waarna ik achteraf gezien wel veel te veel voor heb betaald.
's Avonds met z'n tienen wezen eten net om de hoek van het hotel, want er kwam een klein plensbuitje. Allemaal locals en wederom veel vis die uitgezocht kon worden. Ik heb hier diverse vissoorten geproefd, grote
garnalen, red-fish en kikkerbillen. Dit laatste smaakte overigens naar kip. Ik moest wel weer gelijk denken aan de markt van afgelopen woensdag waar ze gefileerd en zonder kop nog vrolijk rondsprongen.
Met Herco, Wim, Mark en Jasper nog even wezen stappen in een erg gezellige bar/disco aan het strand. Het werd wel erg gezellig en om 3.15h lagen we op bed.Long Son PagodeLong Son PagodeGrote Boeddha
Zondag 14 november 2004
Po NagarRijst zeven
Vissaus
Uitkijkpunt
Vandaag vroeg op want we vertrokken met de bus om 08.00h naar Qui Nhon. Het was dus een heel kort nachtje. We hebben nog de grotere pagode Po Nagar van Nha Trang bezocht en de haven bekeken. Verder nog gestopt bij een aantal andere bezienswaardigheden, waaronder de vissausmakerij (lekker!; gemaakt van vis welke een half jaar blijft rotten), rijstvelden, en wat restaurantjes. Er kon tevens weer lekker gezwommen worden. Lekker zout en warm die zee!
Vanavond gaan we naar een restaurant waar geen engels gesproken schijnt te worden, maar we nemen onze lokale gids Hoang mee om ons te helpen.
Na het mailen 's avonds in een lokaal restaurant gegeten. Erg gezellig en op babystoeltjes gegeten. Knieën kwamen boven de tafel uit. Het eetafval en flessen moest allemaal op de grond gegooid worden, het schijnt hier gebruikelijk te zijn. Leuk als je het allemaal moet opruimen! Daarna nog even naar een lege bar gegaan met Mark, Hans en Lennie. Om 23.30h waren we weer terug in het hotel. M'n kamergenoot lag al lekker te slapen, dus moest alles even op de tast gevonden worden. Helaas vond ik ook het bed met m'n teen.
Maandag 15 november 2004
Vanuit hotelMy LaiRijstwafelsOm 07.00h vertrokken we uit het hotel richting My Lai en Hoi An. De wake-up-call was vergeten en de wekker was niet gezet. Gelukkig had ik nog een natuurlijke klok die me op tijd wekte. We hebben een stop gemaakt bij het maken van Tapioca en andere koekjes die lekker langs de kant van de (snel)weg lagen te drogen tussen de uitlaatgassen en het opwaaiende zand. Daarna nog een bezoek gebracht aan de Cham-torens en een begraafplaats. Daartussendoor nog bij het dorpje My Lai gestopt waar een zware slachting heeft plaatsgevonden van de plaatselijke bevolking tijdens de oorlog.
's Avonds kregen we nog een rondleiding door de stad. Deze viel erg tegen en we waren het er ook niet zo mee eens dat er gezamenlijk gegeten werd.
Na het eten zijn Herco en ik de groep kwijtgeraakt, maar dat vonden we niet zo erg. Later kwamen we Wim, Mark, Hans en Lennie tegen, waarmee we nog even zijn wezen drinken. Het water kwam al over de kade, waardoor we via een omweg naar het hotel moesten lopen.
Dinsdag 16 november 2004
VisserEven lekker uitgeslapen en na het ontbijt hebben we een boottochtje gemaakt over de Thu Bon rivier richting kust. De bedrijvigheid op het water viel wat tegen, maar toch waren er een aantal vissers bezig. Na het varen gezamenlijk koffie met taart gegeten, want Anneke was jarig. Hierna zijn we met z'n 5-en het dorpje rondgelopen en een aantal dingen bezichtigd die door UNESCO onderhouden worden. Het aardigste vond ik de oude Chinese huizen waarvan we er twee bezocht hebben, Trân Family's Chapel en Old House of Tân Ký. Het museum of Sa Huýnh Culture, de Quan Công's Temple en de Japanse brug vielen wat tegen, maar daarentegen was Japanse brugDorpsgezichtDe Cantonese Assembly Hall zeker de moeite waard. Daarna nog even over de markt geslenterd en aan de rivier weer wat wezen drinken. Een leuk uitzicht op al die Vietnamezen die met hun brommer wilden overvaren. Het begrip "vol" kennen ze hier niet. We hebben dit uitzichtpunt, het balkon van een restaurant voor de avond gereserveerd om hier te eten. De kok bepaalt zelf wat hij klaar gaat maken. Je kon kiezen uit drie gerechten. Omdat we met z'n 6-en waren, Claudine was met ons meegegaan, kozen we er voor om ze allemaal te nemen en gezamenlijk op te eten. Het was allemaal erg lekker en ook weer nieuw. Vegetarisch, vis en vlees. Ik heb geen nieuwe dingen (beesten) gegeten. Hierna zijn we nog naar de Tam Tam bar gegaan om een aantal cocktails en biertjes te nemen. Het werd erg laat en we waren wederom de laatste. Terug naar het hotel regende het.
Woensdag 17 november 2004
Vandaag wederom lekker uitslapen. Herco, Mark, Wim en ik besloten om 55km te brommeren naar My Son. Helaas regende het, maar we besloten toch om te gaan. Om 10.00h zaten we op de brommer, welke we hadden gehuurd voor US$5,- van de jongelui op straat, waardoor zij de gehele dag hun brommer kwijt waren. Zonder papieren of borg kregen we de 4 brommers mee. Even leren want ik had nog nooit op een brommer gezeten en zeker geen geschakelde. Het was allemaal erg makkelijk en Herco en ik reden aardig door. In korte broek en zonder helm, maar wel met poncho. Wim en Mark raakte we kwijt bij de afslag waar we de snelweg moesten verlaten. Onderweg begon het te gieten zodat we even bij wat locals onder een afdak hebben gestaan. Later onderweg wederom een stortbui, toen maar even bij iemand de winkel ingereden, zo we stonden droog! Hier namen we maar wat te drinken, maar ze begreep ons niet echt. Uiteindelijk toch een cola gekregen. Volgens ons waren we hier de eerste buitenlanders die bij haar waren beland.
My SonMy SonOmdat we Wim en Mark niet gevonden hebben zijn we doorgegaan naar MySon, een plaatsje uit de Cham-dynastie uit de 12e eeuw. We hebben hier zelf 1,5h rondgelopen met de Lonely Planet in de hand. Toen we terug wilden kwamen Mark en Wim net aan. Zij hadden al gegeten zodat wij besloten om dat nu maar te doen terwijl zij hier wat zouden rondlopen. Bij onze brommerstalling konden we wat bij iemand thuis wat te eten krijgen. We konden kiezen uit noedelsoep, kippensoep en rijst. We kozen voor het meest veilige: de noedelsoep. De Vrouw des huizes heeft tevens m'n poncho gemaakt, want die was inmiddels uitgescheurd door alle fotohandelingen en brommerrit. De noedelsoep smaakte goed. Na het eten nog even bij de vrouw des huizes 'gekaraoked' met een microfoon. Het klonk voor geen meter en het galmde nogal. We waren wel een bezienswaardigheid in dit dorp, of kwam het omdat we de teksten niet goed uitspraken of omdat de zangkwaliteit beneden niveau was?
De terugweg verliep goed. Halverwege nog thee en koffie gedronken. Een tweede bakkie bestellen was wat moeilijk, want ze begreep ons maar niet en wilde alleen afrekenen. Na enige tijd toch het tweede straffe bakkie gehad. Inmiddels was het donker geworden, maar we reden lekker door naar het hotel.
Voor de avond heb ik afgesproken met Wim en Mark om wat te gaan eten. Wie er verder mee zouden gaan wisten we niet want een aantal, waaronder Herco, gingen op kookles bij het strand.
Wij gaan waarschijnlijk voor de eendenembryo's want dat is hier een delicatesse! Nee, toch maar gekozen voor de met varkensvlees gevulde eend. Daarna zijn we een afzakkertje wezen halen in de TamTam bar, waar we de kookclub zouden ontmoeten.
Donderdag 18 november 2004
Tam Thi PagodeVietnamese glimlach ChammuseumOm 07.30h vertrokken uit het hotel om naar Marble Mountains (marmerbergen) te gaan met aansluitend een grotbezoek. Hier staan vijf grote heuvels, voorheen eilandjes in de zee, die elk symbool staan voor één van de vijf elementen: metaal, water, hout, vuur en aarde. Daarna het Cham-museum bezocht in Da Nang, waar overblijfselen uit My Son stonden opgesteld. En dan de bergpas over. Het regent vandaag wederom.
Om 16.45h naar de citadel in Hué gegaan voordat we naar ons hotel zijn gegaan. Jammer dat het snel donker werd, zodat niet alles goed zichtbaar was. Gelukkig had ik m'n digitaal bij me. Terug zijn we lopend naar het hotel gegaan om even te douchen. Tevens heb ik m'n foto's op cd laten zetten bij een fotozaak tegenover het hotel. Na een uur kon ik m'n cd en SD-kaartje weer ophalen. In de tussentijd zijn we wezen eten in Xuan Trang Cafetaria, een 4-gangenmenu voor omgerekend €1,-. Smaakte goed! Daarna in het internetcafé de CD bekeken. Alles stond er op, zodat het kaartje geformatteerd kon worden voor de nieuwe foto's. 's Avonds de kroeg, MDZ Bar & Café, in gedoken met Wim, Mark en Herco. Om 01.00h waren we terug in het hotel.CitadelCitadel
Vrijdag 19 november 2004
Thien Mu PagodeOm7.45h vertrokken we voor een boottochtje naar de Thien Mu Pagode en Tu Duc Tombe. Eerst was er wat regen, later klaarde het gelukkig op. Bij de parfumrivier, Huong, liepen we door de beeldentuin richting de boot. Deze zogenaamde 'drakenboot' hadden we geheel privé ter beschikking. Helaas stond de Chua Thien Mu Pagode in de steigers, maar de tuin en overige gebouwen stonden er goed onderhouden bij. Van een monnik de vertaling van m'n Vietnamese T-shirt gekregen. Gelukkig betekende het weinig schokkends; een gezond en rijk leven. Uiteraard nog een aai gekregen over de "Boeddha-belley". Daarna voeren we een stuk verder en moesten we vervolgens een stuk lopen naar de Tombe van Tu Duc. We kwamen nog langs een dame langs de kant van de weg die wierookstokjes aan het maken was en een dame die de typisch Vietnamese hoedjes aan het naaien was. Na een drankje bij een restaurant waar de bus inmiddels was gearriveerd, zijn we de tombe ingegaan. Schitterend aangelegd met in het midden van het complex uiteraard de tombe. Tu Duc TombeTu Duc TombeTu Duc Tombe
We hadden haast dus snel de noedelsoep eten om vervolgens terug te rijden (om 14.00h) naar Da Nang voor de vlucht naar Hanoi (de vlucht vanuit Hué naar Hanoi was geannuleerd). Om 18.00h moesten we uiterlijk aanwezig zijn. Tijdens het wachten op de vlucht nog even geklaverjast met Hans, Herco en Mark. Op de luchthaven nog even meegezongen met het karaoke wat op de tv in de hal werd afgespeeld. De vlucht van 19.00h verliep goed en in Hanoi werden we door de nieuwe bus naar het hotel gebracht. Even snel naar de kamer en daarna even met z'n vijven naar Greenland restaurant om te eten. Om 22.00h konden we nog aan tafel met het standaard clubje van 5 personen.
Zaterdag 20 november 2004
Mausoleum
Botanische tuin
Thap RuaPagodeTempel vd LiteratuurNa het ontbijt met de cyclo op pad naar het mausoleum en het Ho Chi Minh Museum. Het fietsen was minder spectaculair dan in Saigon. Het ging minder snel en het was minder hectisch omdat het rustig was. Met z'n 5-en rondgelopen door het moderne museum en daarna door de wijk. We hebben het presidentiële paleis, de botanische tuin en de één-pilaar-pagode bezichtigd. Teruglopend naar de oude wijk zijn we langs de temple of literature gegaan. Na het eten zijn we doorgelopen richting Hoan Kiem Lake. De Hanoi Towers konden niet bezichtigd worden. Na het bezichtigen van Ngoc Son Temple, gelegen in het meer, zijn we wat wezen drinken op het dakterras met een mooi uitzicht over de straten en het meer. Even een restaurant uitgezocht voor de avond, Tandoor Indian, en gelijk gereserveerd. Om 19.30h moesten we namelijk uitchecken om naar de nachttrein te gaan. Het grootste gedeelte van de bagage bleef hier in Hanoi achter. Ik deelde de coupé met Herco, Mark en Hans. In de tussentijd hebben we geklaverjast en getoept.Kip Iedereen lag al onder de wol zodat wij ook maar zijn gaan slapen om 01.00h.
Zondag 21 november 2004
H'Mong
H'Mong
H'Mong
Buffel rodeo
Waterpijp
Red Dzao
H'Mong
Geen nachtrust gehad en om 06.15h waren we al bij het eindstation. De coupéwacht had zich ook verslapen, zodat iedereen nog op bed lag. Snel aankleden en de spullen bij elkaar zoeken om uit de trein te stappen. De toiletten waren al gesloten, zodat daar pas in het restaurant net buiten het station heen gegaan kon worden. Met een klein busje zaten we opgepropt en hebben we nog gestopt bij de Chinese grens. Na twee uur rijden kwamen we aan in het bergdorp Sa Pa.
Omdat wij geen zin hadden om met de groep op pad te gaan, zijn we zelf op pad gegaan. Nergens een gids te regelen voor deze dag tot aan het laatste boekingskantoor. Hier de gids besproken voor 12.30h om naar Lo Lao Chai en Ta Van te lopen. Een mooie tocht van 14km. Onderweg nog even op een buffel gezeten en wat bij een lokaal gedronken. We hebben het H'Mong bergvolk en het Dáy bergvolk bezocht. Voordat we naar de weg liepen eerst ½ liter rijstwijn (soort jenever) en thee gedronken bij een local. Door de jeep zijn we opgehaald om 16.30h en om 17.00h waren we terug in het hotel.
Om 19.00h hebben we afgesproken om wat te gaan eten met z'n 5-en.
's Avonds lekker gegeten met een iets groter clubje. We waren met z'n negenen, de jongeren van de groep (Remco, Freek, Astrid, Natascha, Mark, Hans, Wim, Herco en ik). We hebben nog nooit zo "duur" gegeten, maar dat kwam waarschijnlijk door de wijn. We waren pp. 250.000 VND kwijt!
Maandag 22 november 2004
ControlepostOnderhandelingenRed DzaoLekker uitgeslapen tot 07.30h. De rest was al vertrokken en ons clubje van 5 ging zelf op pad. Eerst eten bij de buren boven in het hotel, want ons hotel had geen eetzaal.
Vervolgens met de brommer naar boven gereden naar Ta Phin (Doa), maar helaas mochten we na 3 kwartier niet verder omdat we geen "permit" hadden. Toen ompraten niet lukte met deze goede man zijn we wederom weer terug naar Sa Pa gegaan om het benodigde papiertje te halen. We konden deze niet kopen omdat we hiervoor weer geen gids nodig hadden, dus toen maar net als gisteren een gids gehuurd met een busje voor ditkeer 8 USD. Mooie tocht en de lokale dames bleven continu bij lopen met hun verkoopwaar. We hebben tevens nog een grot bezocht. Red DzaoRed DzaoNa onze souvenirinkopen met het busje terug naar Sa Pa gereden. Daar wat gegeten en toen hoorde we dat de trein 2 uur later zou vertrekken, i.p.v. 19.00h werd het 21.00h. We zijn toen naar het bergdorp Cat Cat gelopen met de daarbij gelegen waterval. Terug met de brommer naar Sapa gereden om daar wat te gaan drinken. Om 18.00h hadden we buiten Sapa afgesproken met de bus om ons daar op te pikken. Midden in het donker achter op de brommer de berg af, was wel leuk. We kwamen klokslag 18.00h bij de bus aan! De groep stond er nog geen 5 minuten. De brommerrijders begrepen nu eindelijk wat we hier op dit tijdstip te zoeken hadden.WatervalRichting Cát Cát
Even uitgebreid gegeten in Lao Cai waar het treinstation lag met een veel te groot fruitdessert. De trein was minder dan de trein op de heenweg, we hadden dezelfde coupé-indeling en hebben wederom gekaart. Hoe kan het ook anders, we gingen dit keer wel vroeger maar wederom als laatste slapen!
Dinsdag 23 november 2004
Om 05.00h kwam de trein aan. We lagen nog op bed, dus snel aankleden. Toen de bus in om later te gaan ontbijten. De weg naar May Chou lag in puin, zodat we 2,5h durende boottocht moesten doen. Het was een mooie tocht over het water. Lanschap onderwegPaalwoningVietnameseToen met twee busjes naar de paalwoning. Het was één grote slaapzaal met bamboematjes op de grond. Ik sliep bij Mark en Charlotte & Jasper. In het dorpje en omgeving gelopen, tevens door de rijstvelden gelopen met Mark, Hans en Lennie, waarin we aardig wegzakten. Later op de avond een dansvoorstelling bijgewoond in traditionele kleding. Bij de paalwoning al aardig wat rijstwijn gedronken met bier, zodat ik er al niet al te nuchter heen ging. Maar gelukkig voldoende foto's gemaakt om het in een later stadium nog eens te bekijken. Na de voorstelling nog even gekaart, waarna we vroeg naar bed gingen, althans dat neem ik aan!
Woensdag 24 november 2004
MarktMArktLekker geslapen op het bamboematje dankzij de drank en vroeg op. Wederom terugvaren en met de bus terug naar Hanoi. Daar de bagage opgehaald uit het hotel opgehaald. Daarna wat gegeten vlakbij de bank waar uiteraard nog het laatste miljoentje (zo'n 50 €uries) werd gepind voor de laatste dagen. Om 14.30h vertrokken we richting Halong City. Hier kwamen we 's avonds aan. We hadden een kamer op de bovenste (4e) zonder lift. Met z'n 5-en en Hoang (onze Vietnamese gids) wezen eten in een lokaal restaurant waar we weer aan de vis hebben gezeten. Vervolgens nog even de laatste stand van zaken doorgemaild naar de achterblijvers tot 22.00h om vervolgens de kroeg in te gaan waar de kerstversiering al aanwezig was Er kon tevens weer meegezongen worden met het karaoke. Hoang kon als beste van ons zingen, maar dat zegt eigenlijk niets!
Donderdag 25 november 2004
Haven Landschap
Overzicht Toeristenboot
Landschap overzichtLandschapOm 07.45h uitchecken uit het hotel om vervolgens te varen over Halong Bay. Het was jammer van de bewolking en mist, maar toch werd het een mooie tocht. Tevens hebben we een mooie grot bezocht en een mooi uitkijkpunt over de baai. Onderweg aan boord terug naar Ha Long nog een vismaaltijd gekregen met seafood-soup, krab die je zelf nog moest kraken (bah), vis, en uiteraard konden de garnalen niet ontbreken. Het smaakte erg goed. Ik word er inmiddels al aardig handig in het pellen van de garnalen. De krab gaat nog wat moeilijker. Vervolgens met de bus vertrokken om 14.00h richting Hanoi.
Daar konden we twee uur lummelen en douchen op de grote kamer om vervolgens naar het waterpoppentheater te gaan. Helaas regende het, zodat we met de taxi zijn gegaan. Daarna nog wezen eten om 21.00h, alleen we kregen omstebeurt wat zodat we pas na 23.00h klaar waren met eten. Vroeg naar bed dus, want alles wat gesloten. Om 23.30h kwamen we terug op de kamer.
Grot Grot
Krabben Garnalen
Vrijdag 26 november 2004
LunchenVandaag de laatste vrije dag om souvenirs te kopen. Herco, Wim en ik hebben de Lonely Planet wandeling gelopen in de regen, zodat we maar even geinternet hebben. We gaan toch nog geld uitgeven, want morgen vliegen we terug naar Nederland op 5-personen na. Zij gaan een dag later, omdat ze laat hadden geboekt en de vlucht al vol zat.
Het eten werd erg gezellig met de gehele groep en smaakte voortreffelijk. Het was het laatste groepsetentje om afscheid te nemen van Hoang en Claudine. Voor Claudine deed Aad het woord en voor Hoang deed Xenia dat. Vervolgens konden we nog gezellig eten. We zijn daarna nog even naar de Jazzbar gegaan. Het eerste bandje vond ik vrij weinig aan, maar het tweede was wat meer swingend.Cyclorijden
Vervolgens even naar Funcky Moncky Bar gegaan om daar tot 02.15h te blijven. Om 02.30h waren we in het hotel om na wat nagepraat te hebben om 03.30h de ogen te sluiten.
Zaterdag 27 november 2004
Hanoi AirportKuala Lumpur AirportVandaag lekker uitgeslapen. Dit keer ging Herco als eerste douchen wat een hele uitzondering was. Vervolgens even ontbijten en de tas inpakken. Om 10.30h zouden we vertrekken vanuit het hotel. Na een lange rit kwamen we bij de luchthaven aan. De vlucht vanuit Hanoi verliep zonder problemen. Wel duurde het een eeuwigheid voordat we waren ingecheckt. In het hotel afscheid genomen van Mark, Astrid, Natascha, Lennart en Jolanda. Zij vliegen een dag later omdat de vlucht was volgeboekt ten tijde dat ze deze reis boekten. Op HaNoi Airport afscheid genomen van Hoang en Claudine. Hoang vloog een half uur na ons richting het ondergelopen zuiden van Vietnam, Saigon en Claudine vliegt met de overige morgen terug naar huis.
Inmiddels na een vlucht van 3,5h in Kuala Lumpur aangekomen. We kwamen om 17.45h aan en zouden moeten boarden om 23.00h. Het werd uiteindelijk 00.45h vannacht. We hebben nog even geïnformeerd of we een sightseeingtour konden doen. Dat kon voor 103 USD voor 4 pers excl. de entrees.
We zouden naar de Twintowers, Kuala-Lumpur-Tower en de Chineese wijk gaan. Omdat de rit naar de stad 1 uur zou kosten en terug dus ook en we bovendien nog wilden eten hebben we dit dus niet gedaan.
We hebben gekozen voor de lounge voor 18 USD met onbeperkt drank en eten. Tevens internet en douche, wat wil je nog meer!
Zondag 28 november 2004
We kwamen ondanks dat we later uit Kuala Lumpur vertrokken toch op tijd op Schiphol aan. De bagage kwam redelijk snel, waarna afscheid genomen kon worden. Gelukkig was het zondagochtend vroeg, waardoor ik snel thuis was.
Evenals de voorgaande vakantie, wederom weer een geweldige vakantie gehad. Mede dankzij de leuke groep en een goede reisbegeleiding van zowel de Djoser-zijde als Vietnamese zijde. Uiteraard hadden we ondanks een aantal regenbuitjes niet te klagen over het weer dat we hebben gehad. Af en toe wat regen, maar over het algemeen lekker weer.
Jeroen van Ammers, 2004